luni, 6 august 2012

Amenzi împotriva producătorilor de uşi automate

Se întamplă în Germania ...


Bonn, 25 Iulie 2012: Bundeskartellamt ( Consiliul Concurenţei din Germania ) a dat amenzi de aproximativ 2,4 milioane euro ca urmare a unor practici neconcurenţiale încheiate între opt producători de uşi automate ( acordurile au fost încheiate prin asociaţia profesională a acestor producători, asociaţia fiind amendată separat ). Cei opt producători sunt:

- ASSA ABLOY Entrance Systems GmbH, Dieburg
- Blasi GmbH, Mahlberg,
- Boon Edam GmbH, Dusseldorf,
- Dorma GmbH + Co KG, Ennepetal
- GEZE GmbH, Leonberg,
- Kaba Gallenschütz GmbH, Buhl,
- Landert Motoren AG, Bülach / Elveţia,
- Record Türautomation GmbH, Wuppertal

Preşedintele Bundeskartellamt, Andreas Mundt a declarat: "Acordurile anti-concurenţiale se refera la stabilirea  de către producători a unor preţuri uniforme pentru anumite servicii şi standardizarea discounturilor, a tarifelor orare, precum şi stabilirea unor preţuri fixe pentru piesele de schimb şi pentru subcontractorii de servicii."

Procedura a fost iniţiată în 2009 din cauza denunţării acestor practici ( informaţia nu este oficială) de către compania GU Automatic GmbH, companie care, prin urmare, nu a fost amendată. Compania Blasi a colaborat în timpul investigaţiilor şi a obţinut astfel o reducere a amenzii.

Amenzile nu sunt încă definitive, producătorii amendati, cu excepţia companiei GEZE GmbH, solicitând rezolvarea pe cale amiabilă (aşa-numita "decontare") a acestei situaţii ( de fapt recunosc faptele şi doresc astfel o reducere a amenzilor ).

În România firmele din domeniu nu au astfel de probleme ... piaţa este dezorganizată, nu există nici o asociere iar cifra de afaceri pe acest segment credem că depăseşte cu puţin valoarea amenzii din Germania :)
Cât despre Consiliul Concurenţei ... probabil investighează încă firma Porta Doors (singurul caz din acest domeniul al uşilor )

2 comentarii:

  1. La noi... nici un pericol. Ne luptam intre noi ca prostii, lasam preturile in jos atat de mult incat nimeni nu mai castiga mai nimic. In asa hal incat vanzarea de usi automate a incetat de mult sa mai fie o afacere profitabila. Si in acest mod simplu am ajuns cu totii pe marginea prapastiei. Traiasca balcanismul si lipsa de solidaritate aferenta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil asa este ... oricum lipsa organizatiilor profesionalesau de afaceri este mai mult decat evidenta in toate domeniile ...

    RăspundețiȘtergere