Proiectul Power Door a luat naştere în urma discuţiilor purtate cu un grup de arhitecţi care avea ca obiectiv realizarea de imobile de tipul „Energy Plus Buildings ” . Astfel de clădiri, ideale pentru zone unde conectarea la surse energetice convenţionale este dificilă, nu numai că produc energia necesară lor, dar generează energie electrică în exces pe care o pot livra comunităţii prin sistemul energetic naţional. Mai mult, în viitor, energia solară captată prin intermediul uşii de garaj va putea fi folosită pentru alimentarea autovehiculelor electrice.
Sistemul Power Door
Sistemul prezentat de MCA este format din două panouri captatoare de energie solară de tip Organic PhotoVoltaic. Cele două panouri fotovoltaice produc 30 de volţi ș i 900 mA, putând încărca complet acumulatorii uşii de garaj în doar 10 ore de expunere la soare. Cu acumulatorii încărcaţi la maximum, uşa poate face 30 de cicluri închis/deschis. Luând în calcul o utilizare medie zilnică de 4 cicluri, în cazul unei instalări independente, sistemul este gândit să nu rămână niciodată fără energie. La o încărcare de minim 4 ore, o uşă cu celule fotovoltaice funcţionează 20 de minute, (aproximativ 10 cicluri de lucru). Comparativ, cu acceaşi energie un laptop poate funcţiona două ore şi 30 de minute, iar un bec ecologic de 8 W - 6 ore.
Conform estimărilor National Renewable Energy Laboratory, până în 2014, panourile solare cu tehnologie OPV ar putea să coste 35 dolari/mp. Cum uşile de garaj pot produce mai multă energie decât cea necesară acţionării lor, investiţia în uşă va putea fi amortizată în timp. De altfel, posibilităţile pe care le oferă celulele de tip film organic sunt practic nelimitate, acestea putand fi aplicate pe o gama larga de suprafeţe expuse la lumina solară, de la copertine pentru maşini, corturi şi umbrele, ferestre şi uşi până genţi, rucsacuri sau elemente decorative.
Sursa: MCA Grup România
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu