duminică, 30 iunie 2013

Domul Invalizilor, Paris

În 2008, după 300 de ani de utilizare neîntreruptă, uşile celebrei clădiri au fost restaurate. Costul total al acestei operaţiuni a fost de 122.350 euro ( jumătate din sumă fiind suportată de Ministerul Culturii din Franţa, cealaltă jumătate fiind plătită de Ministerul Apărării ).
Sursa foto: Alltrip Tourism
Sursa foto: Wikimedia
Mai întâi uşile au fost demontate; operaţiune destul de dificilă care a presupus şi tăierea câtorva balamale; foile uşilor au 7,5 metri înălţime şi, fiecare, o greutate de 2,5 tone.


Apoi au fost transportate la Les Ateliers Aubert-Labansat (firma franceză specializată în astfel de restaurări ) fiind necesare mai mult de 220 de ore de muncă.

După restaurare a urmat reinstalarea lor

apoi placarea acestora cu foiţe de aur; peste 10.000 de foiţe, având o greutate totală de peste 230 grame de aur. Operaţiunea a fost efectuată de Ateliers Gohard.


Rezultatul final fiind acesta:




vineri, 21 iunie 2013

Ce-am mai arhivat

Am primit pe e-mail un link către un articol din Jurnalul Naţional, articol despre Casa Toma Stelian ( actualul sediu PSD de pe Bd. Kiseleff, nr.10  )

Din articol am reţinut că:
" Lucrările de tâmplărie: uşi, ferestre, lambriuri, scara din lemn au fost realizate de meşterul Manu Manole, care se angaja ca acestea să fie gata la 13 septembrie 1913, onorariul acestuia fiind de 44.199 lei aur. Elementele sculpturale ale faţadei principale, care s-au prăbuşit în urma cutremurului din 1977, erau opera sculptorului Sporea. Wilhelm Dietz, care a lucrat la decorarea palatelor regale de la Peleş şi Bucureşti, a făcut toate "tencuielile şi ornamentaţiile artistice interioare" între 1914-1916 fiind plătit cu 114.044 lei aur. Lucrările de stucatură impresionează prin complexitate compoziţională sau decorativă. De elementele realizate din marmură şi stuco-marmură s-a ocupat Pedrazzolli. 

Din corespondenţa între Toma Stelian şi arhitectul Berindey, aflăm că avocatul comandase mobilierul holului de marmură şi al sălii de mâncare de la casa Krieger din Paris. La fel broaştele uşilor, mânerele ferestrelor, întrerupătoarele de porţelan şi soneria electrică. Sala de bi­liard, de care Toma Stelian se arată preocupat în mai multe scrisori, a fost comandată în întregime la o casă englezească pentru mobilier.



Despre F. Weigel

Săptămana trecută am primit, prin amabilitatea Dl. Arh. Adrian Crăciunescu, un deviz semnat F.Weigel, unul dintre cei mai cunoscuti fabricanţi de rulouri, obloane şi uşi din fier din Bucureştii sfârşitului de secol XIX şi începutul secolului XX.

... şi o tăbliţă de fabricant a unui oblon de pe Strada Doamnei.

joi, 20 iunie 2013

Sistemul glisant automat FST de la Blasi

Este sistemul care revolvă problema de etanşare ( în special termică ) care apare atunci când se doreşte instalarea unor uşi glisante automate la exterior.

Sistemul automat puternic permite acţionarea unor foi de uşă cu lăţimea până la 3500 mm şi având o greutate de max. 600 kg. Mai multe detalii pe site-ul Blasi aici.


Şi dacă este Blasi, mai jos două uşi rotative la doua intrări ieşite din tiparul cu care suntem atât de obişnuiţi la noi, în România ... alţi bani, alte bugete

miercuri, 19 iunie 2013

De la Vertical Design

Un site nou  ... aşteptăm rubrica cu referinţe; ştim că sunt destule şi este păcat să nu le prezentăm :).

Inkema Timişoara

O informaţie mai puţin cunoscută: firma spaniolă Inkema ( specializată în soluţii integrale privind nevoile de încărcare şi descărcare precum şi gestionarea căilor de acces ) are unul din punctele de producţie la Timişoara, lucrează independent şi principalul scop este onorarea comenzilor din Europa de Est.

marți, 18 iunie 2013

Cine şi ce mai angajează ...

O scurta monitorizare a firmelor din domeniul uşilor care îşi caută personal pe e-Jobs:

Benati angajează agent vânzări pentru Bucureşti



Histria International angajează manager


iar Vertical Design angajează inginer automatist pentru firma de mentenanţă uşi automate Expert Service 24/7

Ce este interesant, este că pentru toate joburile, la rubrica "Responsabilităţi/Beneficii" sunt doar responsabilităţile ... nimic despre beneficii :)

Revenire la Cancelaria Federală

Într-un post anterior ne întrebam care este marca uşii de intrare în Cancelaria Federală a Germaniei.
Sursa foto: eifelmomente
... uşa prin care intră oaspeţii D-nei Angela Merkel
Sursa foto:Military Photos
Am căutat şi, în afară de faptul că nu este uşă rotativă ci doar uşă glisantă curbă, nu am aflat alte detalii ... deocamdată.
Sursa foto:gpargett

În schimb am aflat că sistemele de control acces sunt Kaba.
La interior este montată o uşă glisantă automată Blasi.

iar foile din sticlă pentru această uşă au fost transportate prin intrarea principală ( aici găsiţi şi alte fotografii din timpul montajului ).

Cele peste 3.000 de uşi de interior ( în cea mai mare parte speciale, antifoc şi cu izolare fonică ) sunt produse de Schörghuber Spezialtüren KG.


... iar mânerele pentru cele 3.000 de uşi sunt Dorma.

duminică, 16 iunie 2013

Porţile Iadului

Autor -  Auguste Rodin
Sursa foto: Wikipedia
Auguste Rodin în faţa porţii, reflectat într-o oglindă - Fotograf William Elborne, 1887
Sursa foto:tumblr.

Foarte multe detalii si explicaţii pe Philippe Sollers.

O recondiţionare de uşi

La un restaurant grecesc, în Centrul Istoric.


Au păstrat si tăbliţa cu "Prăvălia no. 1"


Câteva vitrine de la parterul clădirii rămase nerecondiţionate.


Iar uşa de acces la etaje are alt design ( nu stim dacă este cea originală sau a fost montată ulterior ) ... este veche şi pare recondiţionată într-o altă perioadă.

UpDate
Am primit de la Analiză istorico-arhitecturală  un link cu fotografii din 1926.