vineri, 22 aprilie 2011

Downing Street 10 - cea mai celebră uşă din lume

Intrarea în reşedinta Primilor-Miniştri britanici, din Downing Street 10, este cu siguranţă una dintre cele mai filmate şi fotografiate din lume.  


In preajma uşii există întotdeauna un poliţist britanic

Din faţa ei se fac transmisiuni TV in direct.
Uşa este ştearsă de praf şi lustruită săptămânal, fiind de un negru strălucitor.
In fiecare an, în general vara, uşa este revopsită. Operaţiunea se efectuează când prim-ministrul pleacă în vacantă. Pe perioada vopsirii, uşa este înlocuită cu una identică.
Actuala uşă a fost montată dupa atentatul cu mortiere al IRA din 1991. Atunci, uşa din lemn de stejar negru ( se spune că era încă din 1735, din timpul lui Robert Walpole ) a fost înlocuită cu o uşă metalică, proiectată să reziste la atentatele cu bombe. Vechea uşă a fost recondiţionată şi se află expusă la Cabinet War Rooms.
Uşa nu a fost întotdeauna neagră. Intre 1908 si 1916, când Prim-Ministru era Herbert Asquith, aceasta a fost vopsită într-un verde inchis.
In 2006, ziarul Daily Mail a publicat ca glumă de 1 aprilie un articol prin care anunţa că celebra uşă din Downing Street 10 a fost vopsită în roşu. Pentru a întări cele spuse au publicat şi o poză trucată din timpul schimbării uşii.
UpDate 14 august 2011 - Pe site-ul Preşidenţiei, vizita la Londra, 6-7 iunie 2011.

2 comentarii: