vineri, 21 octombrie 2011

Marcajul CE

Ce este marcajul CE?
Marcajul CE este un simbol care atestă conformitatea unui produs cu cerinţele aplicabile prevăzute de legislaţia comunitară de armonizare relevantă care reglementează aplicarea acestuia. Prin aplicarea marcajului CE , producătorul declară că îşi asumă responsabilitatea pentru conformitatea produsului cu toate cerinţele aplicabile prevăzute de legislaţia comunitară de armonizare.
Marcajul CE se aplică atât pe produse fabricate în statele membre cât şi pe produse fabricate în ţări terţe şi comercializate în Spaţiul Economic European. Prin urmare, marcajul CE nu indică faptul că un produs este fabricat în Spaţiul Economic European, ci confirmă faptul că produsul îndeplineşte cerinţele legale pentru a fi comercializat pe piaţa europeană. In principiu, marcajul CE nu oferă consumatorului garanţia calităţii produsului.

Cine aplică marcajul CE?
Marcajul CE se aplică doar de producător sau de reprezentantul său autorizat.


Unde trebuie să fie aplicat marcajul?
Marcajul se aplică, în general, pe produs. In cazul în care acest lucru nu este posibil având în vedere natura produsului, marcajul se aplică pe ambalaj şi, după caz, pe documentele de însoţire (instrucţiuni de utilizare sau certificat de garanţie, la echipamentele electrice; prospect cu instrucţiuni de utilizare şi avertismente, la jucării etc)


Pe ce produse se aplica acest marcaj ?
Marcajul CE se aplică doar pe produsele pentru care legislaţia comunitară specifică prevede aplicarea marcajului. Acestea pot fi atât produse destinate consumatorilor cât şi industriei (de exemplu jucării, calculatoare, telefoane mobile, frigidere, produse sanitare, lifturi, echipamente de joasă tensiune, echipamente de protecţie, produse pentru construcţie etc.).


Cum trebuie aplicat marcajul CE?
Marcajul trebuie aplicat în mod vizibil, lizibil şi durabil. In legislaţie, marcajul este prezentat suprapus pe o grilă – aceasta nu face parte din marcaj şi are rol de informare şi de verificare a proporţiilor. In cazul în care marcajul este redus sau mărit, trebuie păstrate proporţiile iar înălţimea trebuie să fie de cel puţin 5mm.

Cum diferenţiem marcajul CE de alte marcaje?
Este interzisă aplicarea pe produse a unor marcaje, însemne sau inscripţii care pot induce în eroare părţile terţe în ceea ce priveşte semnificaţia şi/sau forma marcajului CE. Pe produs poate fi aplicat orice alt marcaj, cu condiţia ca prin aceasta să nu fie afectate vizibilitatea, lizibilitatea şi semnificaţia marcajului CE.

Si acum despre China ... au reuşit să pirateze şi marcajul.


Un marcaj asemănător cu marcajul CE, dar cu proporţii diferite, poate apărea adesea pe produsele din China, deoarece producătorii chinezi aplică marcaje similare pe produsele lor. In acest ultim caz, simbolul ar însemna China Export sau China Electronics. Diferenţa dintre cele două simboluri constă în spaţiul dintre cele două litere, spaţiu prezent la marcajul european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu