sâmbătă, 9 februarie 2013

O uşă din marmură

 ... dintr-un mormânt al unui rege trac.
Mormântul se află în Bulgaria, lânga Shipka, este de la începutul sec.V şi a fost descoperit în 2004.
Cam multe astfel de morminte sunt descoperite în Bulgaria, sunt restaurate şi intră în circuitul turistic. Are cineva cunostinţă despre asemenea morminte descoperite în România?
Sursa foto: Bulgaria Travel 


Două poze cu uşa nerestaurată.


Şi un detaliu de prindere după restaurare ... patent "Made in Bulgaria" :)

3 comentarii:

  1. Au facut si ei ce-au putut :))
    Pe de alta parte, sectiunea acelui tunel e aproape identica sectiunii de galerie romana de la mina de aur Alburnus Maior - Rosia Montana. Cu diferenta ca asta bulgareasca e construita din blocuri in timp ce ailalta e sapata in stanca.
    Oricum, spectaculoasa descoperirea. Daca nu ma insel, si inventarul din sapatura a fost destul de bogat, parca si o masca mortuara din aur ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema mea este ca bulgarii pot sa descopere vestigii tracice pe cand la noi ... nimic. Nu prea stiu nici o constructie din piatra. Sunt cateva si acelea sunt romane.
    Pe langa masca, bulgarii au gasit un adevarat tezaur ... iar acum il valorifica prin turism.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La muzeul din Varna se afla un tezaur tracic absolut fabulos. Piese din argint combinat cu aur de o frumusete extraordinara. Si mai multe decat piesele din tezaurul expus la muzeul nostru national de istorie. Cred ca tracii lor beau mai putin vin decat tracii nostri, desi ai nostri ar fi fost "cei mai buni si mai drepti" dintre toti :)

      Ștergere