vineri, 21 iunie 2013

Ce-am mai arhivat

Am primit pe e-mail un link către un articol din Jurnalul Naţional, articol despre Casa Toma Stelian ( actualul sediu PSD de pe Bd. Kiseleff, nr.10  )

Din articol am reţinut că:
" Lucrările de tâmplărie: uşi, ferestre, lambriuri, scara din lemn au fost realizate de meşterul Manu Manole, care se angaja ca acestea să fie gata la 13 septembrie 1913, onorariul acestuia fiind de 44.199 lei aur. Elementele sculpturale ale faţadei principale, care s-au prăbuşit în urma cutremurului din 1977, erau opera sculptorului Sporea. Wilhelm Dietz, care a lucrat la decorarea palatelor regale de la Peleş şi Bucureşti, a făcut toate "tencuielile şi ornamentaţiile artistice interioare" între 1914-1916 fiind plătit cu 114.044 lei aur. Lucrările de stucatură impresionează prin complexitate compoziţională sau decorativă. De elementele realizate din marmură şi stuco-marmură s-a ocupat Pedrazzolli. 

Din corespondenţa între Toma Stelian şi arhitectul Berindey, aflăm că avocatul comandase mobilierul holului de marmură şi al sălii de mâncare de la casa Krieger din Paris. La fel broaştele uşilor, mânerele ferestrelor, întrerupătoarele de porţelan şi soneria electrică. Sala de bi­liard, de care Toma Stelian se arată preocupat în mai multe scrisori, a fost comandată în întregime la o casă englezească pentru mobilier.



Despre F. Weigel

Săptămana trecută am primit, prin amabilitatea Dl. Arh. Adrian Crăciunescu, un deviz semnat F.Weigel, unul dintre cei mai cunoscuti fabricanţi de rulouri, obloane şi uşi din fier din Bucureştii sfârşitului de secol XIX şi începutul secolului XX.

... şi o tăbliţă de fabricant a unui oblon de pe Strada Doamnei.

5 comentarii:

  1. Interesant ca trebuie ca zilele viitoare sa fac o prezentare despre aceasta casa si chiar m-am intalnit intamplator cu Simina (daca e articolul ei caci linkul din articol nu duce la nimic) si i-am spus ca ii voi folosi articolul pe ici pe colo :)

    Placuta pe care am aratat-o acolo e chiar de la atelierul lui Weigel desi se distinge mai greu inscrisul. De aceea am si prezentat hartia cu antet a acestuia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am refacut link-ul ... Da, este articolul dumneaei

      http://jurnalul.ro/special-jurnalul/pesedistii-la-muzeu-508041.html


      Nu stiam ca a avut atelier pe Domnei. In week-end il caut :)

      Ștergere
    2. Nu, tablita e de pe doamnei. Atelierul era pe Sfintii Apostoli.

      Ștergere
  2. Usa de la galeria Uzunov a fost premiata la anuala de arhitectura. Am constatat ca autorul este Robert Zotescu pe care-l stiu de cand era student. Acum e asistent la randul lui ...
    http://www.regatta.ro/news/regatta-premiata-la-anuala-de-arhitectura-2013-poarta-este-lucrarea-care-a-castigat-marele-premiu-la-sectiunea-designdesign-de-obiect/
    mica lumea asta

    RăspundețiȘtergere