miercuri, 3 octombrie 2012

Oradea, o altă Românie

Plecând de la fotografia uşii Palatului Adorjan ( Despre "fotografia naivă") am căutat informaţii despre ce se întâmplă prin Oradea si am aflat câteva lucruri interesante.

Mai intâi o iniţiativă a autorităţilor locale



Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, au înfiinţat Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, fundaţie care a întocmit în 2010 un Ghid de bune practici în realibilitarea clădirilor din centrul istoric.


.... din acest ghid:
"RECOMANDĂRI pentru porţi şi uşi
- Păstrarea şi repararea porţilor şi uşilor istorice
- Executarea reparaţiilor doar cu metode meşteşugăreşti tradiţionale
- Păstrarea vizibilă a suprafeţelor cu urme de uzură
- Refolosirea feroneriei istorice
- Alegerea culorii după modelul istoric
- Folosirea vopselelor de ulei de in"



Şi un articol semnat de Andrei Sandor pe bihorstiri.ro



Ochii Oradiei expuşi cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului


Vineri, 16 septembrie ( 2011 ), Galeria de Arte Vizuale de pe pietonalul orădean va găzdui un eveniment care se anunţă interesant şi care va fi dedicat ediţiei a XIX-a a Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP). În cadrul manifestării desfăsurate sub genericul artei lemnului în Bihor, cei prezenţi vor putea urmări o proiecţie de fotografii, o expoziţie de obiecte tradiţionale din lemn, dar şi una intitulată „Ochii orasului”. Aceasta îşi doreşte promovarea patrimoniului construit din Oradea. Joi, în ajunul ZEP, viceprimarul Biro Rozalia şi preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, Angela Lupşea, au vorbit despre importanţa zilei de 16 septembrie, dând detalii şi despre modul în care Oradea s-a pregătit pentru ediţia din 2011. Astfel, un grup de tineri au lucrat la inventarierea porţilor vechi din Oradea. În jur de 80 de astfel de porţi au fost trecute în revistă, ele datând de la începutul secolului trecut. Conform criticului de artă Ramona Novicov, porţile în cauză prezintă „detalii minunate de feronerie, fiind adevărate opere de artă, impresionând prin bun gust şi rafinament, chiar şi cele din anii 1930, realizate în stilul art deco, un stil geometric şi minimalist”. Intenţia Primăriei Oradea este de a face mai mult pentru conservarea şi scoaterea în evidenţă a acestor părţi de clădire. Viceprimarul Biro susţine că se intenţionează elaborarea unei Hotărâri de Consiliu Local în vederea declarării celor 80 de porţi drept obiecte protejate. Fiecare astfel de poartă ar urma să fie prevăzută cu o plăcuţă care să îi ateste statutul protejat. De asemenea, în Cetatea Oradea va fi realizat un atelier de restaurare a obiectelor din lemn. Manifestarea de vineri, 16 septembrie, în onoarea ZEP va începe la ora 14. Fotografiile care vor fi proiectate fac parte din arhiva Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor şi din cea a Muzeului Ţării Crişurilor Oradea. Pozele ilustrează biserici, case ţărăneşti, mori de apă, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, respectiv tâmplării din Oradea şi Bihor realizate din lemn. Cât despre obiectele tradiţionale din lemn care vor fi expuse la Galeria de Arte Vizuale, acestea sunt creaţii ale meşterilor populari Gheorghe Buz din Budureasa şi Mircea Popa din Fânaţe (Câmpani)."

2 comentarii:

  1. Nu e chiar o inovatie. Acest ghid s-a facut prima data la Sibiu si apoi la Timisoara de catre o fundatie germana cu sprijin guvernamental nemtesc, anume GTZ. La Timisoara a fost scoasa si o carte frumoasa cu portile orasului. Din toate imaginile din cartea/albumul ala cred ca mai mult de o treime cuprind gazi de gaze care paraziteaza, perforeaza usile cu pricina ...
    La Oradea e multa tamplarie art nouveau care chiar face necesar un astfel de ghid.

    RăspundețiȘtergere
  2. La proiectul din Sibiu am participat ... a fost prin 2007 insa Sibiul nu are atatea cladiri monumentale ca in Oradea. In momentul de fata cred ca Oradea are pe departe cel mai important program de conservare si restaurare si chiar au si ce sa restaureze acolo.
    Cat despre tevile de gaze, poate ar trebui interzisa prin lege montarea aparenta a tevilor ... sunt destule solutii tehnice ... este deja o barbarie ce se intampla ... peste tot tevi de un galben strident care perforeaza usi sau fatade de cladiri

    RăspundețiȘtergere