duminică, 28 octombrie 2012

The Gate of Paradise ( II )

Cu siguranţă cele mai cele cunoscute şi scumpe uşi din lume ... inaugurate în 1452, după 27 de ani de muncă ale maestrului Lorenzo Ghilberti. Fotografii mai detaliate ale uşilor au fost prezentate în luna aprilie, aici.
Sura foto: Il Duomo Baptistry
Tot 27 de ani a durat şi restaurarea acestora şi a fost facută la Opificio delle Pietre Dure  ..... costul: 3,7 milioane de euro ale statului italian, jumatăte de milion de la un fond american şi încă aproape jumătate de milion de la o fundaţie din Florenţa.
Sursa foto: The Art Newspaper

După restaurare, acestea au fost mutate la Museum in Piazza Duomo ... în 2 ani vor avea o sală proprie.
Sursa foto si mai multe fotografii pe Quotidiano
...  iar prezentarea oficială a uşilor restaurate s-a făcut anul acesta, în luna septembrie.

Pentru a fi protejate, acestea au fost introduse într-o incintă vidată.
Sursa foto: Toscany Arts
Cum uşile originale sunt la muzeu... în locul lor au fost montate nişte replici ... printre cele mai scumpe replici din lume - au costat aproape un milion de dolari iar finanţarea a fost asigurată de un om de afaceri japonez ... în semn de recunostinţă, pe spatele uşii este gravat numele său.
Sursa foto: Tuscan Traveler
Iar celebrele uşi mai au o replică .... la San Francisco, în Statele Unite.
Sursa foto: San Francisco Chronicle

UpDate 29 octombrie 2012
Pentru că Dl. Arh. Adrian Crăciunescu (  blog analiză istorico-arhitecturală ) solicită detalii privind balamalele, revenim cu următoarele precizări: uşile sunt pe pivoţi, nu pe balamale, datorită unui motiv foarte simplu .... sunt foarte grele şi este extrem de dificil de construit o structură laterală care să permită descărcarea greutăţii acestora. Mai mult, pentru înălţimi foarte mari trebuie un număr mai mare de balamale şi, în acest caz, sunt greu de aliniat şi reglat. 
Mai jos sunt câteva poze din timpul restaurării, fotografii în care se poate vedea atât pivotul cât şi bucşa ... bucşa este în partea de jos a uşii, intra într-un ax din pardoseală iar pivotul este sus. Deci, uşa mai întâi este poziţionată în partea de jos, apoi se fixează în partea de sus ... acest tip de montaj este folosit în zilele nostre la uşile clasice din sticlă cu amortizor în partea de jos si pivot sus.
Sursa foto: Corriere Fiorentino
Sursa foto: Corriere Fiorentino
Aceeşi tehnică o regăsim şi la uşile antice din piatră ... mai jos este o uşă din India.

Şi o fotografie a replicii din San Francisco ... se vede clar, în partea dreaptă, linia continuă de lumină între toc şi foaia de uşă.
Sursa foto: San Francisco Chronicle

3 comentarii:

  1. Pentru ca tot ramasesem dator cu explicatii privind usile masive, am raspuns in cadrul postului printr-o completare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru completari! N-am asistat niciodata la montajul unor asemenea colosi. Sistemul cu pivot este folosit si la porti mai usoare, din lemn dar suficient de mari pentru a pune probleme. Numai ca alea au un sistem ceva mai rudimentar de prindere, aici exista si o anume precizie necesara asa ca succesiunea operatiunilor de montaj este esentiala.

    RăspundețiȘtergere